2013. augusztus 11., vasárnap

Hivatalossá vált a döntés a köznevelés új intézményvezetőinek kinevezéséről

Az új köznevelésről szóló törvénynek megfelelően első alkalommal 428 intézményvezetői megbízatásról döntött a köznevelésért felelős államtitkár. Az új intézményvezetők 5 évre szóló kinevezésüket ünnepélyes keretek között 2013. augusztus 21-én a Szépművészeti Múzeumban vehetik át.
 A fenntartói feladatok átvételével 2013. január elsejétől az állam a felelősségével arányos szerepet vállal a köznevelés rendszerében. Kifejezve az intézményvezetők munkájának fontosságát, az igazgatókat az oktatásért felelős miniszter átruházott hatáskörében a köznevelésért felelős államtitkár bízza meg.
A pályáztatási eljárást a 138/1992. Kormányrendelet, a Nemzeti köznevelésről szóló törvény, illetve a Kjt. szabályai határozzák meg. A pályáztatást a vonatkozó jogszabályok alapján a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ folytatta le.
A pályázatokat a jogszabályban előírt módon a nevelőtestület, a szülői és diákközösségek, többcélú intézményben az igazgatótanács, a fenntartó, az intézmény székhelye szerint illetékes vagy az intézményt működtető települési önkormányzat véleményezte.
Az államtitkár 2013. július 31-én hozta meg a végleges döntését, amely csak jogszabálysértésre való hivatkozással támadható meg.
Pályázati adatok:
588 közoktatási intézményvezető megbízása járt le,
közülük 65 intézményvezető a második ciklus megkezdése miatt pályázati kiírás nélkül folytathatja munkáját
523 pályázatot írt ki a KLIK
638 pályázati anyag érkezett
4 fő visszalépett
428-an nyerték el az intézményvezetői megbízatást
16 esetben – a hiánypótlásokat követően – augusztus 16-ikáig hoz döntést az államtitkár
190 – ebből 88 esetben a megfelelő szakmai végzettség hiányában – eredménytelenül zárult a pályázat, ezeken a helyeken a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ új pályázatot ír ki.
A kinevezett igazgatók névsora a kormany.hu oldalon elérhető.
(Forrás: klik.gov.hu)