2013. július 23., kedd

A jogszabályi előírások miatt módosult az iskolák neve

A települési önkormányzatoktól átvett köznevelési intézmények 2013. január 1-jei állami fenntartásba vételét követően a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ áttekintette a beolvadt intézmények nevét, hogy azok megfeleljenek a törvényi, jogszabályi előírásoknak. Az önkormányzatoktól átvett köznevelési intézmények korábbi jogi státusza átalakult azzal, hogy a KLIK szervezeti egységei lettek. A beolvadt köznevelési intézmények egy szervezet részét képezik, amelyen belül nem lehet több azonos nevű intézmény. A névhasználatnak a nevelési-oktatási intézmények működéséről és névhasználatáról szóló EMMI rendeletnek is meg kell felelnie, ami egyes intézmények esetében a korábbiakban nem teljesült maradéktalanul. Ezért több esetben a feladatellátási helyet jelölő település nevével egészült ki a korábbi intézménynév, de volt olyan eset is, ahol az ellátott feladatokat kifejező változtatást kellett megtenni.
A névmódosítást a jogszabályi előírásoknak megfelelően meg kellett tennie a KLIK-nek az átadás-átvételi törvény rendelkezései szerint.
Amennyiben nem az egyedi azonosításra szolgáló módosításra, hanem névváltoztatásra kerül sor, úgy megilleti a véleményezés joga a törvényi lehetőségek szerinti helyi közösségeket.
A működtető önkormányzatok bármikor kezdeményezhetnek a névváltoztatást az erre vonatkozó jogszabálynak megfelelően. (Forrás: klik.gov.hu)